Počasie komplikuje dopravu na Slovensku, uviazli autá aj vlaky

15.03.2013 Celý región

Bratislava 15. marca (TASR) - Pretrvávajúca nepriaznivá poveternostná situácia výrazne komplikuje dopravnú situáciu na slovenských cestách aj naďalej. "Spôsobuje nezjazdnosť ciest, uviaznutie cestných vozidiel a na železnici uviaznutie vlakov," informovala dnes Sekcia integrovaného záchranného systému a civilnej ochrany Ministerstva vnútra SR. Problémy sú na území Bratislavského, Nitrianskeho, Trenčianskeho a Košického kraja.

Viacero ľudí tak uviazlo na cestách, ale aj vo vlakoch. "Pre cestujúcich, ktorý uviazli na ceste, bolo zabezpečené núdzové ubytovanie v pôsobnosti obcí, až do času zlepšenia situácie na cestách, respektíve do zabezpečenia náhradnej kyvadlovej dopravy alebo sprejazdnenia železničnej trate a ciest," uviedlo ministerstvo.

V noci zo štvrtka nadnes pre počasie zasadali aj krízové štáby. Po zvážení vzniknutej situácie a následkom mimoriadnej udalosti bola vyhlásená mimoriadna situácia starostom obce Trhová Hradská, prednostom Obvodného úradu Trebišov a prednostom Obvodného úradu Komárno.


Pre počasie sú v súčasnosti nezjazdné tieto úseky ciest:
Nitriansky kraj
- cesta 2. triedy č. 2/562 medzi obcami/mestami Nitra – Cabaj Čápor Šaľa
- cesta 1. triedy č. 1/63 medzi obcami/mestami Veľký Meder – Dunajská Streda – Bratislava
- cesta 2. triedy č. 2/563 medzi obcami Kollárovo a Zemianska Olča v okrese Komárno
- cesta 1. triedy č. 1/509 medzi obcami/mestami Štúrovo – Nové Zámky

Trenčiansky kraj
- cesta 3. triedy č. 3/50019 medzi obcami/mestami Vrbovce - Chvojnica
- cesta 3. triedy č. 3/58120 na úseku Lubina – Veľká Javorina

Košický kraj
- cesta 1. triedy č. 1/50 medzi obcami/mestami Košice – Soroška, uzavretá od obce Hriadky v okrese Michalovce
- cesta č. E50 medzi obcami/mestami Hriadky – Michalovce
- cesta 1. triedy č. 1/79 medzi obcami/mestami Veľaty – Čerhov – Slovenské Nové Mesto
- výjazd z Košíc na Nižnú Hutku
- Slovenské Nové Mesto – Borša

a cesty III. triedy:
- Michaľany – Veľaty
- Michaľany Luhyňa
- Michaľany – Lastovce
- Michaľany – Kazimír
- Sečovce – Parchovany
- Černochov
- Kravany – Albinov
- Černochov – Cejkov - Bara
- úsek Stankovce – Sečovská Polianka (uviaznuté osobné auto s jednou osobou)
- úsek Novosad - Hraň (uviaznuté osobné auto s jednou osobou)
- obec Hriadky (odstavené dva autobusy s cca 21 osobami a niekoľko osobných áut).


PREŠOV: Viacero úsekov ciest v kraji je momentálne neprejazdných, aj diaľnica

Nepriaznivé počasie spôsobuje naďalej problémy na cestách Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Viacero kritických úsekov je preto momentálne uzavretých. Na cestách uviazli desiatky nákladných áut a autobusov.

Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove TASR informovali, že cesta 1/18 medzi Levočou a Popradom je momentálne prejazdná iba pre osobnú dopravu.

Diaľnica v smere Levoča - Poprad je v obidvoch smeroch neprejazdná pre všetky druhy vozidiel. V tejto súvislosti sú kamióny na začiatku Prešova v smere od Košíc, ako aj pred tunelom Braniskom zastavované políciou.

Ľuďom, ktorí uviazli približne v 40 kamiónoch a linkových autobusoch na diaľnici D1 v smere od Levoče na Poprad, je poskytované občerstvenie.

Momentálne je neprejazdný aj úsek cesty 1/68, cez ktorý odkláňala polícia v noci vodičov v Prešove smerujúcich na Poprad. Neprejazdný je aj úsek cesty medzi Trebišovom a Vranovom nad Topľou.

Približne 90 percent ciest tretej triedy v kraji je neprejazdných, cesty druhých tried sú prejazdné s obmedzeniami.

Správa a údržba ciest PSK, ako aj hasiči pomáhali v noci nadnes viacerých vodičom, ktorí skončili so svojimi vozidlami v priekope. Na zásahy sú povolávané aj v týchto hodinách. Väčšinou zasahovali v okrese Levoča a Poprad.

Hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Peter Kovalík TASR informoval, že na území kraja zasahovali hasiči pri dopravných nehodách za posledných 24 hodín celkovo v 31 prípadoch. "Pomoc a transport ôsmich osôb si vyžiadala situácia na diaľnici D1 pri Jánovciach," uzavrel Kovalík.

Severná časť diaľnice D1 je v úseku Matejovce - Jánovce neprejazdná

Severná časť diaľnice D1 v úseku Matejovce - Jánovce je z dôvodu tvorby poľadovice uzavretá. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej stránke www.zjazdnost.sk.

Podľa informácií hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcela Jánošíka sú v úseku uviaznuté súvislé kolóny nákladných aj osobných vozidiel. "O pomoc pre vyprostenie uviaznutých cestujúcich sme požiadali hasičov a odťahovú službu spoločnosti Česmad," uviedol Jánošík.

Kritická je situácia je na cestách v okrese Rožňava, kde je vyhlásený I. stupeň mimoriadnej situácie. Z dôvodu nárazového vetra a tvorby snehových jazykov je situácia mimoriadne nepriaznivá v okrese Trebišov a ďalších okresoch Košického a Prešovského kraja. Podľa informácií SSC sú v týchto regiónoch mnohé cesty nezjazdné. Na cestách v okrese Michalovce bol vyhlásený II. kalamitný stupeň.

Poľadovica je na ceste medzi Košicami a Trebišovom, Trnavou a Senicou a Novými Zámkami a Komárnom. SSC rovnako vodičov upozorňuje, že v okolí Dunajskej Stredy, Hurbanova, Veľkého Medera, sedla Besník, Turne nad Bodvou, Lipian, Michaloviec, Veľkých Kapušian je dohľadnosť znížená na 50 metrov.
 
 
 

Vyberte región